فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 46 (تابستان 1400)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی نصوحی، اکبر اعتباریان*، مهربان هادی پیکانی، رضا ابراهیم زاده صفحات 15-33
    هدف

     در این پژوهش هدف آن است که ضمن بررسی مفهوم دولت باز و تبیین مدل خط مشی گذاری باز، این مدل به عنوان پشتیبان مفهوم دولت باز تبیین گردد.

    طراحی/روش شناسی/رویکرد

    در این پژوهش از روش فراترکیب تفسیری انتقادی استفاده شده است. پس از جستجوی مطالب مرتبط و ارزیابی آن ها، 37 منبع انتخاب شده اند و با بهره گیری از نرم افزار MAXQDA2020 به کد گذاری، استخراج تم ها و ابعاد مدل مذکور پرداخته شده است.

    یافته های پژوهش

    دولت باز که شامل سه اصل شفافیت، مشارکت و همکاری است، نیازمند به کارگیری مدل خط مشی گذاری باز که همانا بازتر کردن فرآیند سیاست گذاری و شنیدن صداهای پس زده در فرآیند سیاست گذاری است، می باشد تا بتواند سه اصل مذکور را پشتیبانی کند.محدودیت ها و پیامدها: در این پژوهش بر مدل خط مشی گذاری باز به عنوان پشتیبان تحقق دولت باز پرداخته شده است، در پژوهش های آتی می توان به موضوعاتی از قبیل نقش داده باز، نوآوری باز یا مبانی حقوقی و قانونی تحقق دولت باز پرداخت.

    پیامدهای عملی

      منطبق با اصل شفافیت دولت باز، در مرحله شناسایی مشکل و دستورگذاری فرآیند خط مشی گذاری، از داده باز؛ منطبق بر اصل مشارکت دولت باز در مرحله تدوین، از نوآوری باز، بهره گیری از مکانیزم چالش جهت راه حل یابی و اصول طراحی مشترک با شهروندان و در مرحله تصویب از رای گیری الکترونیکی یا بودجه ریزی مشارکتی و منطبق با اصل همکاری در مرحله اجرا و ارزیابی از همکاری موثر شهروندان در پذیرش خط مشی ها و بهره گیری از ابزارهای نظارتی بر پایه فناوری اطلاعات بهره برداری می شود.

    ابتکار ارزش مقاله

    با توجه به پیدایش مفهوم دولت باز در دهه اخیر و ازآنجاکه مهم ترین کار ویژه دولت ها، سیاست گذاری عمومی است، ضروری است مدل سیاست گذاری پشتیبان تحقق مفهوم دولت باز شناسایی و معرفی شود.

    کلیدواژگان: دولت باز، مدل خط مشی گذاری باز، شفافیت، مشارکت، همکاری
  • محسن عارف نژاد، سیده نسیم موسوی*، انیس موید، محمد پیری صفحات 34-51
    هدف

    فرقه گرایی در سازمان می تواند به افزایش تعارض سازمانی و کاهش مشارکت اجتماعی منجر شود. با این توضیح که اگر تفاوت های فرهنگی بین کارکنان به خوبی مدیریت نشوند، می توانند سبب سوءتفاهم و تعارض در محل کار شوند. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و تبیین پیشایندها و پسایندهای رفتار فرقه گرایانه سازمانی با استفاده از تکنیک دلفی فازی است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی پیمایشی و از لحاظ نوع شناسی پژوهشی در زمره پژوهش های آمیخته با رویکرد کمی و کیفی در پارادیم قیاسی استقرایی است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان که متشکل از مدیران سازمان ها و اساتید دانشگاه ها در استان لرستان است که 30 نفر از خبرگان آن ها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کیفی پژوهش ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته است که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب روایی محتوایی و آزمون کاپای کوهن تایید شد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی نیز پرسشنامه مقایسات زوجی است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد تایید شد.

    یافته ها

    به علاوه در بخش کمی پژوهش با استفاده از روش دلفی فازی تعیین اولویت پیشایندها و پسایندهای رفتار فرقه گرایانه انجام پذیرفت و مهم ترین عوامل و پیامدهای رفتار فرقه گرایانه سازمانی مشخص شد.پیامدها: نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که از میان پیشایندهای رفتار فرقه گرایانه سازمانی جدایی از اجتماع کلی و برخورداری از ارزش ها و نگرش های متفاوت، تعصب، حب و ریاست، بی تفاوتی و راحت طلبی، حفظ حرمت یکدیگر به عنوان مهم ترین پیشایندها و عوامل به وجودآورنده رفتار فرقه گرایانه سازمانی است. همچنین، نتایج مبین آن است که نادیده گرفتن قانون، پارتی بازی، کاهش مشارکت اجتماعی، از مهم ترین پسایندها و پیامدهای رفتار فرقه گرایانه سازمانی است.

    پیامدهای عملی

    فرقه گرایی در سازمان می تواند به افزایش تعارض سازمانی و کاهش مشارکت اجتماعی منجر شود.ابتکار یا ارزش مقاله: پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل اثرگذار بر شناسایی پیشایندها و پسایندها رفتار فرقه گرایانه سازمانی به پژوهش های مدیریتی می افزاید

    کلیدواژگان: فرقه، فرقه گرایی، رفتار فرقه گرایانه سازمانی، روش دلفی فازی
  • حامد قاسم پور، اردشیر شیری*، علی یاسینی صفحات 52-76
    هدف

      هدف اصلی تحقیق حاضر فهم چیستی و چرایی پدیده ناتوانی آموخته شده در سازمان های دولتی بوده است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد

    روش شناسی تحقیق، استفاده از روش ترکیبی اکتشافی شامل دو مرحله کیفی و کمی بود. بخش کیفی از طریق راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد و بخش کمی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفته است. جامعه آماری شامل خبرگان در سازمان های دولتی شهر ایلام بود که به دو شیوه هدفمند و گلوله برفی با محوریت قاعده اشباع نظری تعداد 20 مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. روایی داده های کیفی از طریق ضریب نسبی روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی تایید شد. در ادامه، پرسشنامه ای 81 سوالی برای آزمون مدل طراحی شد که روایی و پایایی آن با شاخص های شناخته شده بررسی شده است.

    یافته های پژوهش

    سرآغاز ناتوانی آموخته شده در سازمان های دولتی وجود پنج عامل قوانین و مقررات اداری متصلب، انگاره های ذهنی مدیران، نقش بازدارندگی مدیران، ساختار سازمانی و فرایندهای سازمانی بود که منجر به ظهور پدیده محوری با عمق مفهومی روزمرگی شغلی، تعصب پیشین، بسندگی در شغل، احساس کهتری و سکوت آگاهانه شده است. پس از تایید اعتبار این مرحله، تحلیل داده های کمی با نرم افزار اسمارت پی ال اس نشان داد، موجبات علی در هویدایی پدیده محوری اثر پرمفهومی می گذارند. همچنین، با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای مشخص شد وضعیت کنونی پنج بعد مفهوم، در جامعه مورد تحقیق از حد نرمال بالاتر است.
    محدودیت ها و پیامدها: مفهوم و ابعاد شکل دهنده ناتوانی آموخته شده به خاطر مغفول ماندن از نظرگاه پژوهشگران، نامکشوف مانده است. بنابراین، تحقیق حاضر سعی دارد خلا تیوریک و مفهومی پیش گفته را تقلیل کند.

    پیامدهای عملی

    با توجه به حاکم بودن ابعاد شکل دهنده ناتوانی آموخته شده در سازمان های دولتی، مدیران می بایست با افزایش آگاهی درباره موجدات این پدیده، استراتژی های مناسبی را برای کنترل آن اتخاذ کنند.

    ابتکار یا ارزش مقاله

    مقاله حاضر یکی از بیماری های کمتر شناخته شده در سازمان های دولتی را معرفی و به مفهوم پردازی آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: ناتوانی آموخته شده، روزمرگی شغلی، احساس کهتری، انگاره های ذهنی مدیران
  • محسن محمد باقری، اکبر اعتباریان*، فائزه تقی پور صفحات 77-104
    هدف

       الگوی جبران خدمت باید به گونه ای تدوین شود که پاسخگوی نیازهای مادی و معنوی کارکنان بوده و منجر به ارتقای بهره وری آنان شود . بنابراین، هدف از این پژوهش تدوین الگوی جبران خدمت بهره ور محور در بانک ملی ایران است .

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد

    پژوهش حاضر برحسب هدف ، از نوع تحقیقات اکتشافی - کاربردی بوده و روش شناسی تحقیق از نوع کیفی است که داده های آن از روش داده بنیاد یا زمینه ای (گراندد تیوری) به دست آمده است . در این پژوهش نخست با اتکاء به راهبرد پژوهشی کیفی و با استفاده از روش نمونه گیری نظری با 15 نفر از متخصصان و مدیران بانکی و 5 نفر از اساتید دانشگاه که در زمینه منابع انسانی فعالیت علمی و پژوهشی داشته اند، تا مرحله دستیابی به اشباع نظری (پس از انجام 20 مصاحبه) ، مصاحبه های عمیق انجام شد و سپس داده های حاصل از آن با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیان کدگذاری و مقوله بندی شد .

    یافته های پژوهش

    بر اساس کدهای حاصل از مصاحبه ها عوامل علی (نه مولفه) ، عوامل زمینه ای (شش مولفه) ، عوامل مداخله گر (شش مولفه) راهبردها (شش مولفه) و پیامدها (هفت مولفه) شناسایی شد و در نهایت الگوی جبران خدمت بهره ور محور تدوین شد.

    محدودیت ها و پیامدها

    فقدان پژوهش های مشابه سبب شده نتایج پژوهش تحت تاثیر تفسیر محقق از داده های تحقیق باشد.

    پیامدهای عملی

    با استفاده از این الگو نه تنها بهره وری کارکنان افزایش می یابد، بلکه تعلق و وفاداری سازمانی، هم افزایی، دلبستگی سازمانی کارکنان، کیفیت افزایی، خوشنامی سازمانی و فرهنگ سازمانی پویا و رشدیابنده نیز ایجاد می شود.

    ابتکار یا ارزش مقاله

    مقاله منجر به درک بهتر از الگوهای جبران خدمت و ارتباط آن با بهره وری کارکنان به ویژه در سازمان های دولتی می شود.

    کلیدواژگان: جبران خدمت، بهره وری، نظریه برخواسته از داده ها، بانک ملی ایران
  • امیر کیوان آرا، اکبر اعتباریان*، علی رشیدپور صفحات 105-125
    هدف

    هدف نوشتار حاضر نوع شناسی رفتار سازمانی کارکنان خشنود سازمانهای فرهنگی بر اساس ابعاد باورمندی و انواع رفتار فردی است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد

    جامعه هدف کارکنان سازمانهای فرهنگی کشور بودند که در راستای تحقیق، کارکنان سازمانهای فرهنگی 4 استان، شامل 2750 نفر به منزله جامعه آماری انتخاب شدند و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 243 نفر محاسبه شد. شیوه پژوهش آمیخته و نمونه گیری مرحله کمی تصادفی و ابزار آن، پرسش نامه های باورمندی محقق ساخته، رضایت سنجی مینه سوتا (2000) و رفتار پویای اشفورد و بلک (1996) بود. بر این اساس، ابتدا نمونه ها در 4 گروه تفکیک شد و سپس با 34 نفر از آن ها مصاحبه شد. نمونه گیری مرحله کیفی، هدفمند و جمع آوری داده ها، به کمک مصاحبه نیمه باز بر اساس رهیافت نیوپوزیتیویستی و تحلیل داده ها به شیوه کدگذاری باز انجام شد. ضمنا روایی و پایایی ابزار فاز کمی پژوهش مطلوب بود و به کمک قابلیت اعتبار، انتقال، اتکاء، تایید و ره آورد، اعتماد و پایایی مصاحبه ها اثبات شد. 

    یافته های پژوهش

    نتایج نشان داد در بین کارکنان خشنود، نمونه های باورمند، دارای احساس عزت نفس و رفتارهای فرانقشی هستند، اما گروهی تمایل شدید به انزوا و گوشه گیری دارند. در مقابل، کارکنان ناباورمند ضمن ترس و تسلیم و تعلق سالوسانه سازمانی، به سازوکارهای دفاعی چون پاره سازی، واکنش وارونه، تخیل اسکیزوییدی و فرونشانی متوسل می شوند.

    محدودیتها و پیامدها

    از جمله محدودیت های این پژوهش مقطعی بودن آن است. قطعا تحقیقات طولی، غنای بیشتر نتایج را درپی خواهد داشت.

    پیامدهای عملی

    چارچوب پیشنهادی به مدیران و برنامه ریزان سازمان های فرهنگی کمک میکند ضمن شناخت دقیق کارکنان خشنود سازمان و پیش بینی رفتار آنها، علل ایجابی آن را درک و در برنامه ریزی ها لحاظ کنند.

    ابتکار یا ارزش مقاله

    ارایه مدل سنجش باورمندی سازمانی، شیوه تلفیق داده های کمی و کیفی و نیز فراهم کردن چارچوبی برای بررسی سطح باورها و نوع رفتار فردی کارکنان سازمانها از ابتکارات این پژوهش است.

    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، کارکنان خشنود، باورمند سازمانی، ناباورمند سازمانی، رفتار فعالانه، رفتار منفعلانه
  • مصطفی زارعی*، محسن احمدی، محمد سلگی صفحات 126-147
    هدف

    هدف پژوهش تدوین الگوی بهره وری سرمایه انسانی در نهادهای انقلابی است، که از نظر هدف کاربردی - توسعه ای و از نظر روش آمیخته اکتشافی طبقه بندی می شود.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد

    جامعه آماری در بخش کیفی، خبرگان سازمانی حوزه منابع انسانی و در بخش کمی شامل مدیران و کارشناسان منابع انسانی به تعداد 33 نفر است. محدودیت جامعه هدف و قابلیت دسترسی سبب استفاده از روش سرشماری شده است. در بخش کیفی از ابزار مصاحبه و در بخش کمی از ابزار پرسش نامه برای گردآوری داده ها و برای آزمون فرضیه ها و برازش مدل، روش معادلات مسیری - ساختاری استفاده شد.

    یافته های پژوهش

    براساس مقادیر پایایی مرکب و آلفای کرونباخ برای همه سازه ها (بیشتر از 0.7) و مقادیر واریانس متوسط (بزرگ تر از 0.5)؛ پایایی و روایی ابزار تحقیق در سطح مقبولی است. براساس یافته ها، بار عاملی همه معرف ها در 14 مولفه مدل، بزرگ تر از 0.4 و در سطح خطای 5 درصد معنی دار است که بارهای عاملی مدل اندازه گیری تحقیق تایید می شود. براساس مقادیر شاخص اشتراک، متوسط مشترک و متوسط افزونگی مدل برای همه متغیر ها، نشان می دهد که ارزیابی کیفی مدل در سطح مطلوبی بوده و مدل تایید می شود.

    محدودیت ها و پیامدها

    ازجمله محدودیت های این پژوهش عدم امکان مصاحبه با کارکنان همه نهادهای انقلابی به منظور غنای بیشتر نتایج است.

    پیامدهای عملی

    الگوی تحقیق با احصای همه ابعاد ممکن تاثیرگذار بر بهره وری و با بهره گیری از تکنیک مدل سازی مسیری - ساختاری، ضمن شناسایی عوامل به بررسی تاثیرات غیرمستقیم ابعاد و مولفه های الگوی طراحی شده می پردازد. این الگو با رویکردی سیستمی، با تمرکز بر عوامل سیستمی به بررسی محیط فراگیر و تاثیرات محیطی می پردازد.

    ابتکار یا ارزش مقاله

    تاکنون مقاله ای به این صورت به بهره وری سرمایه انسانی در نهادهای انقلابی  نپرداخته که از این رو دارای نوآوری است.

    کلیدواژگان: بهره وری، سرمایه انسانی، نهادهای انقلابی، پژوهش آمیخته
  • سعید کاظم پوریان*، فاطمه محمدی، عبدالله توکلی صفحات 148-162
    هدف

      در دهه های اخیر، پژوهش های مختلفی در حوزه معنویت سازمانی انجام گرفته است و طی این پژوهش ها مشخص شده که ابعاد و خصوصیات آن، وابسته به دیدگاه مورد استفاده است. معنویت سازمانی از سه دیدگاه مورد بررسی قرار می گیرد: معنویت فردی، معنویت در محل کار و معنویت سازمانی. همچنین، می توان معنویت را از دیدگاه مذهبی نیز در نظر گرفت. پژوهش حاضر، به شناسایی مفهومی فراگیر از معنویت سازمانی در زمینه مدیریت بر اساس اصطلاحات و مفاهیم استفاده شده در ادبیات این حوزه می پردازد.

    روش شناسی

    یک مرور نظام مند از ادبیات با استفاده از مقالاتی که اصطلاحات مرتبط با معنویت سازمانی در عنوان، چکیده یا کلمات کلیدی آن ها به کار رفته است، در پایگاه های Scopus و Web of Science انجام گرفت و به ترتیب 285 و 168 مقاله در آن ها یافت شد. مقالات مستخرج، با استفاده از نرم افزار VOSviewer تحلیل شدند.

    یافته های پژوهش

    نتایج حاصله شامل دو خوشه بودند: معنویت سازمانی و معنویت در محل کار. تحلیل خوشه ها نشان می دهد که فضایی برای پژوهش در زمینه معنویت در محل کار و شکافی در مطالعات معنویت سازمانی در حوزه مدیریت وجود دارد. مفهوم پیشنهادی برای معنویت سازمانی، یک هویت سازمانی است که از ارزش ها، شیوه ها و گفتمان حاکم بر آن نشیت می گیرد که از معنویت فردی و معنویت در محل کار تشکیل می شود، توسط رهبر و سایر اعضاء هدایت می شود و تحت تاثیر محیط، فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش است.

    محدودیت ها

    محدودیت اصلی مربوط به روش مورد استفاده و خصوصا نرم افزارهای و گزینه های جستجو و اسکن در پایگاه ها و مقالات است.

    پیامدهای عملی

    تعریف معنویت به این صورت سبب تولید ارزش و منفعت اجتماعی می شود که در وجهه، ماموریت، رسالت و ارزش های سازمان قابل رویت است.

    ابتکار یا ارزش مقاله

    این پژوهش، ادبیات موجود در زمینه معنویت سازمانی را با روشی که تاکنون در مقالات این حوزه به کار نرفته است طبقه بندی می کند و مفهومی کامل تر از معنویت سازمانی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: معنویت، معنویت در محل کار، معنویت سازمانی، معنویت فردی
|
  • Morteza Nosoohi, Akbar Etebarian *, Mehraban Hadi Paykani, Reza Ebrahimzade Pages 15-33
    purpose

    The aim is to survey the concept of open government and open policy making models, to explain this model as a support for open government.

    Design/ Methodology/ Approach

    The interpretive-critical meta-analysis method has been used. After searching for relevant content and evaluating them, 37 sources were selected, then using MAXQDA2020 for coding, extracting themes and dimensions of the model were discussed.

    Research finding

    It is concluded that the open government, which includes the three principles of transparency, participation, and cooperation, needs to use the open policy making model, which is to open the policy-making process and listen to the voices. It's to be able to support these three principles.

    Limitations & Consequences

    In this research, the open policy making model has been studied as a supporter of the realization of the open government. In future researches, issues such as open data & open innovation role or legal foundations of open government realization can be addressed.

    Practical Consequences

    In accordance with the principle of open government transparency, the open data approach is used in problem identification and the agenda-setting stage of the policy-making process. In accordance with the principle of participation in open government in the policy design stage, open innovation approach, using the challenge mechanism to find solutions and principles of co-design, and in the policy legitimacy phase of electronic voting or participatory budgeting will be used. Finally, in accordance with the principle of cooperation in the policy implementation and evaluation phase, the effective cooperation of citizens in accepting policies and using monitoring tools based on information technology is exploited.

    Innovation or Value of the Article

    The concept of open government has been formed in the last decade and since the most important work of governments is public policy, it is necessary to identify and introduce a policy-making model that supports the open government.

    Keywords: open government, Open Policy-making Modeling, Transparency, participation, cooperation
  • Mohsen Arefnezhad, Seyedh Nasim Mousavi *, Anis Moayed, Muhamad Piri Pages 34-51
    purpose

    Organizational sectarianism can lead to increased organizational conflict and decreased social participation. However, they can lead to misunderstandings and conflict in the workplace if cultural differences between employees are not well managed. The main purpose of this study is to identify and explain the antecedents and consequences of organizational sectarian behavior using fuzzy Delphi technique.

    Methodology

    In terms of applied purpose and in terms of how to collect descriptive survey information and in terms of research typology, this research is among the studies mixed with quantitative and qualitative approach in the inductive deductive paradigm. The statistical population of the study consists of experts, which consists of managers of organizations and university professors in Lorestan province, 30 of whose experts have been selected based on the principle of theoretical adequacy and using purposive sampling. In the qualitative part of the research, the data collection tool was a semi-structured interview, the validity and reliability of which were confirmed using the content validity coefficient and Cohen's Kappa test. The data collection tool in the quantitative part is a pairwise comparison questionnaire whose validity and reliability were confirmed using content validity and retest

    Findings

    In addition, in the quantitative part of the research, using fuzzy Delphi method, prioritization of antecedents and consequences of sectarian behavior was performed and the most important factors and consequences of organizational sectarian behavior were identified.  Limitation &Cosequences:The results show that among the antecedents of organizational sectarian behavior, separation from the general community and having different values and attitudes, prejudice, love and leadership, indifference and convenience, respect for each other as the most important antecedents and factors that cause sectarian behavior in the organization. The results also show that ignoring the law, partisanship, and reducing social participation are among the most important consequences of sectarian organizational behavior. 

    Practiacl Consequences

    Sectarianism in the organization can lead to increased organizational conflict and decreased social participation.Innovation or value of the Article: The present study aims to identify and prioritize the factors affecting the identification of antecedents and consequences. Organizational sectarian behavior adds to managerial research.

    Keywords: sect, sectarianism, organizational sectarian behavior, Fuzzy Delphi Method
  • Hamed Ghasempour, Ardeshir Shiri *, Ali Yasini Pages 52-76
    purpose

    The main purpose of this study was to understand what and why the phenomenon of trained incapacity in government organizations.
    Design/ Methodology/ Approach: Research methodology The use of combined-exploratory method consisted of two stages: qualitative and quantitative. The qualitative part is done through the strategy of data-based theory and the quantitative part is done using structural equation modeling. The statistical population included experts in government organizations in the city of Ilam, which conducted two semi-structured interviews in two methods, targeted and snowball, until theoretical saturation was achieved. The validity of qualitative data was confirmed by the relative coefficient of content validity and content validity index. Then, a questionnaire of 81 questions was designed to test the model, the validity and reliability of which were evaluated with known indicators.

    Research Findings

    The beginning of the trained incapacity in dimensions of rules of inelastic, Managers Mental intentions, The deterrence role of Managers, Structure Organizational and Organization Process, related to the causative conditions affecting the axial phenomenon were identified the dimensions of Job Routineness, early of Prejudice, Job in adequacy, inferiority feeling and Smart Silence to the organizational Trained Incapacity variable (the axial phenomenon). After confirming the validity of this step, the analysis of quantitative data with Smart PLS software showed that causal factors have a meaningful effect on the visibility of the axial phenomenon. Also, using the sample test, it was found that the current situation of the five dimensions of the concept of disability learned in the study population is higher than normal.
    Limitations and consequences: the concept and dimensions that make up learning disability have been left unexplored by researchers. Therefore, the present study tries to reduce the aforementioned theoretical and conceptual gap.

    Practical Consequences

    Given the prevailing dimensions of disability formation learned in government organizations, managers should adopt appropriate strategies to control this phenomenon by increasing awareness of its causes.

    Innovation or value of the Article

    The present article introduces one of the lesser known diseases in government organizations and deals with its conceptualization.

    Keywords: Trained incapacity, Job Routineness, Inferiority feeling, Managers Mental intentions
  • Mohsen Mohammadbagheri, Akbar Etebarian *, Faezeh Taghipour Pages 77-104
    purpose

    The service compensation model should be developed in a way that meets the material and spiritual needs of employees and leads to promotion of their productivity.Therefore; the purpose of this study is the presentation of productivity-oriented service compensation model in Bank Melli Iran.

    Design/ Methodology/ Approach

    The present study is an applied exploratory research in terms of purpose and its methodology is a qualitative type obtaining from the ground or ground data method (grounded theory). In this study, in-depth interviews based on a qualitative research strategy and theoretical sampling method were performed with 15 experts and banking managers and 5 university professors who had scientific and research activities in the field of human resources to reach theoretical saturation(after 20 interviews) and the findings were encoded and categorized.
    Research

    Findings

    based on codes were extracted from interviews, causal conditions (nine components), contextual conditions (six components), intervening conditions (six components), strategies (six components) and consequences (seven components) were identified and finally led to presentation of productivity-oriented compensation.

    Limitations & Consequences

    Lack of similar researches caused that findings are influenced by the researcher's interpretation of the data.

    Practical Consequences

    by using this model not only employee's productivity is promoted but also Employees' affiliation and loyalty to the organization, synergy, organizational attachment, quality enhancement, reputation and dynamic organizational culture is created.

    Innovation or value of the Article

    Article improves better understanding of compensation models and its relation to employee's productivity especially in public organizations.

    Keywords: Compensation, Productivity, Grounded theory, Bank Melli Iran
  • Amir Keyvanara, Akbar Etebarian *, Ali Rashidpour Pages 105-125
    Purpose

    The purpose of this article was the typology of organizational behavior of pleasure employees in cultural institutions based on the dimensions of believable and types of individual behavior.

    Design/ Methodology/ Approach

    The target population of this study was the employees of cultural organizations in the country. For the study, 2750 people, were selected as the statistical population and the sample size was 243 people. The research method was mixed and random quantitative sampling with researcher-made believer questionnaires, minnesota satisfaction questionnaire (2000) and ashford and black dynamic behavior (1996) tools. Accordingly, first, the samples were divided into 4 groups and then 34 of them were interviewed in the qualitative phase. Qualitative sampling was targeted and data collection were semi-open interview based on neo-positivist approach and data analysis was performed by open coding method. In addition, the validity and reliability of the quantitative and qualitative phase tools were favorable, assurance and reliability.

    Research Findings

    The results showed that among pleasure employees, believable samples have self-esteem and extra-role behaviors, however, a group has a strong tendency to isolation and loneliness. Meanwhile, unbelievable employees, during fear and surrender and hypocrite affiliation, they resort to defense mechanisms such as separation, reverse, schizoid imagination, and suppression.

    Limitations & Consequences

    One of the limitations of this research is its cross-sectional nature. Certainly longitudinal research will enriched the results.

    Practical Consequences

    The proposed framework helps managers and planners of cultural organizations, while identifying the pleasure employees of the organization and predicting their behavior, understand its positive reasons and include them in human resource planning.

    Innovation or value of the Article

    This research provides a framework for researchers to examine the level of believable and the type of individual behavior of pleasure employees of organizations by presenting a model for measuring organizational credibility and a new way of combining quantitative and qualitative data.

    Keywords: Organizational behavior, Pleasure employees, Believable organization, Unbelievable organization, Active behavior, Passive behavior
  • Mostafa Zareei *, Mohsen Ahmadi, Mohammad Solgi Pages 126-147
    Purpose

    The purpose of this study is to develop a human capital productivity model in revolutionary institutions that is classified in terms of practical-developmental purpose and hybrid or hybrid approach.

    Design/ Methodology/ Approach

    The statistical population of the study is in the qualitative part of organizational experts in the field of human resources and in the quantitative part it includes managers and experts in the field of human resources (33 persons). Due to the limited statistical population and accessibility, the census method was used. The qualitative part of the interview tool and the quantitative part of the questionnaire tool for data collection and the method of structural-partial least squares equations were used to test the hypotheses and fit the model.Research

    Findings

    Due to the composite reliability and Cronbach's alpha coefficients for all constructs (greater than 0.7) and mean variance (greater than 0.5), reliability and validity of the research instrument were acceptable. According to the results, the factor loadings of all the reagents in the 14 components of the research model were greater than 0.4 and at the significant level of 5% error, which confirmed the factor loadings of the research measurement model. According to the values of the share index, the common average and the average redundancy of the model for all the variables show that the qualitative evaluation of the model is at the desired level and the model is confirmed.

    Limitations & Consequences

    Impossibility of interview with the employees of all revolutionary institutions with the purpose of more richness of the results, is the main limitation of this research.

    Practical Consequences

    The research model, by calculating all possible dimensions affecting productivity and using the path-structural modeling technique, while identifying the factors, examines the indirect effects of the dimensions and components of the designed model. This model has a systemic approach to the productivity of human capital. In this way, in addition to focusing on systemic factors, it examines the pervasive environment (extra-organizational environment) and environmental influences.

    Innovation or value of the Article

    This study presents the model of human capital productivity in revolutionary institutions and so far no such article has dealt with the productivity of human capital in the institution, which is why it is innovative.

    Keywords: Productivity, Human capital, revolutionary institutions, mixed research
  • Saeed Kazempourian *, Fatemeh Mohammadi, Abdollah Tavakkoli Pages 148-162
    purpose

    Despite conducting various researches in the field of organizational spirituality, there is still no precise and acceptable definition of it and its dimensions and characteristics depend on the perspective used. Organizational spirituality is examined from three perspectives: individual spirituality, workplace spirituality and organizational spirituality. Spirituality can also be considered from a religious point of view. The present study identifies a comprehensive concept of organizational spirituality in the field of management based on the terms and concepts used in the literature in this field.

    Design/Methodology/Approach

    A systematic review of the literature using articles that use terms related to organizational spirituality in their titles, abstracts, or keywords was conducted at Scopus and Web of Science databases and respectively, 285 and 168 articles were found. Extracted articles were analyzed using VOSviewer software. Research

    Findings

    The results included two clusters: organizational spirituality and workplace spirituality. Cluster analysis shows that there is room for research on spirituality in the workplace and gaps in organizational spirituality studies in the field of management. The proposed concept for organizational spirituality is an organizational identity that derives from the values, practices and discourse that govern it, which consists of individual spirituality and spirituality in the workplace, is led by the leader and other members and is influenced by the environment, organizational culture and knowledge management. This spirituality produces social value and benefit that can be seen in the vision, mission and values of the organization.

    Limitations & Consequences

    The main limitation is related to the using method, especially software, search and scan options in databases and papers.

    Practical Consequences

    Defining spirituality in this way makes social value and benefit that can be seen in the image, vision, mission and values of the organization.

    Innovation or value of the Article

    This study categorizes the existing literature on organizational spirituality in a way that has not been used in papers in this field so far and offers a more complete concept of organizational spirituality.

    Keywords: spirituality, Spirituality in the workplace, Organizational Spirituality, Individual spirituality